Un dels camps on utilitzo la metodologia coaching és en l’àmbit escolar. El coaching, que es basa en la conversa significativa entre el coach i el seu client, té una gran aplicabilitat en aquest món.
El coaching per a docents o COACHING EDUCATIU es pot definir com una metodologia que busca una manera d’entendre l’educació des de la responsabilitat. La responsabilitat de l’agent educatiu cap a la seva tasca i cap als seu alumnat i la responsabilitat de l’alumne envers el seu propi procés d’aprenentatge. Aquesta metodologia es vertebra des de la idea “d’aprendre a aprendre” on els educadors, a partir del diàleg i la conversa transformadora, motiven i acompanyen el seu alumnat cap als objectius que s’han plantejat.
Podem dir que és una metodologia on l’alumne esdevé protagonista de les seves decisions i el docent anima, confronta, escolta, retorna i sobretot motiva cap a l’acció per aconseguir els objectius fixats. Precisament, aquestes competències i habilitats són les que es treballen des del coaching.
L’escolta activa, l’empatia, l’art de fer “bones preguntes” i el feedback són peces clau en un procés de coaching. Per tant, quan un professional de l’educació s’endinsa en aquesta metodologia, ha de practicar-les i fugir de l’etiquetatge de l’alumnat, de les pressuposicions, d’emetre judicis i d’aconsellar quan no se li demana. S’ha de treballar des de la paciència, adequant-se al ritme de l’altre i descobrir què és el que realment necessita.