Tengo un hijo adolescente

“Verán, la vida tiene etapas difíciles, y yo estoy atravesando una de la peores: la adolescencia. ¡La de mi hijo! Mi pequeñín, ese que antes, cuando venía del colegio, me volvía loca contándome cosas de sus compañeros, de los profesores… ¡Ahora no despega los labios! Ha dejado de hablar de un día para otro. Cuando llega a casa se mete en su habitación y no se sabe lo que hace ahí dentro. Y yo lo entiendo, no quiere que le vea nadie, se está transformando, como los gusanos… El que lo lleva fatal es mi marido, un día de éstos lo tira por la ventana…”

Aquest text correspon a l’adaptació d’un monòleg que ja fa uns quants anys van fer en un programa que es deia “El Club de la Comedia”.

Potser us pregunteu, per què l’he posat?

Doncs perquè aquest petit monóleg forma part d’un exercici per a presentar i treballar l’empatia amb els adolescents. El text és l’excusa per parlar de la relació que tenen els adolescents amb els seus pares i donar-los eines per a que es puguin posar en el seu lloc i entendre’ls millor.

L’exercici que els plantejo és el següent:

  • Primer llegim el text en veu alta.
  • Després els demano que el continuïn com si fos la seva mare que expliqués els canvis “misteriosos” que està sofrint el seu fill o la seva filla…. Al principi els hi costa, ja que sovint no estan (ni estem) acostumats a posar-nos al lloc de l’altre, però a poc a poc, van connectant amb el què deu sentir la seva mare o el seu pare.
  • Un cop acabat el text de cadascú, comentem el què han escrit
  • I finalment parlem de com s’han sentit i que han descobert sobre els seus pares.

Crec que aquesta és una manera d’introduir l’empatia als joves. De fer-los connectar a com es deu sentir la gent que els envolta, i sobretot els pares, ja que els i les adolescents estan en plena època de canvis, d’autoafirmació i a vegades veuen els pares com una amenaça cap al seu canvi. Quan l’únic que està fent el pare i la mare és adaptar-se, de la millor manera que saben, a aquesta nova realitat…. i això requerix, temps, paciència i amor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s