La Roda de la Vida

Aquest és un exercici que s’acostuma a utilitzar a l’inici d’un procés de coaching.

El seu objectiu és que el coachee (o client) vegi d’una manera gràfica i senzilla la seva situació actual davant els aspectes més importants de la seva vida.

També, i com a objectiu del coach, serveix per a tenir una primera impressió del seu coachee. Veure quins són els punts que pot considerar el coachee interessants a traballar durant el procés, però sabent que és el coachee qui decidirà què vol treballar i per on vol anar.

En definitiva, aquest és un exercici de presa de consciència de la situació actual. Et permet veure el grau de satisfacció en els diferents àmbits de la teva vida i també mobilitza cap a les àrees de millora.

METODOLOGIA DE L’EXERCICI

Es reparteix al coachee el gràfic de la “Roda de la Vida” i se li demana que puntuï del 0 al 10 cada un dels aspectes reflectits. Prenent com a 0 el centre de la Roda i 10 cada un dels extrems.

Un cop puntuats, tenim una representació gràfica de com es veu el coachee actualment. Queda reflectit el grau de satisfacció en cada àmbit i per tant, pot reflexionar sobre quin o quins aspectes vol treballar amb la metodologia coaching.

Per la seva banda, el coach, un cop s’ha acabat d’omplir el gràfic pot preguntar-li:

  • Com veus la teva RODA?
  • Què has descobert?
  • Per a què et serveix?

I a partir d’aquí  vertebrar la conversa coaching.

Un dels usos més comuns d’aquest exercici és en els processos de coaching personal. També és interessant introduir-lo en l’àmbit educatiu de secundària obligatòria i post-obligatòria. Si un docent utilitza la metodologia coaching en les seves classes i tutories, pot adaptar aquesta RODA de la VIDA a la realitat de l’adolescent i porposar-li de forma idividual en una tutoria i a partir dels resultats iniciar una conversa enfocada cap a les accions de millora que el propi alumne ha descobert. També es pot emprar en una sessió grupal, on es reparteix la fitxa amb la RODA de la VIDA i l’alumnat, de manera individual, la va omplint i pren consciència de la seva situació, que es podrà analitzar d’una forma més detallada amb una possible entrevista individual.

Des de la meva experiència, aquesta dinàmica també l’he utilitzat en tallers de coaching grupal on cada participant pren consciència d’on està i per tant té una proposta per a mobilitzar-se a treballar aspectes concrets de la seva vida. Penso que és important en el treball de coaching amb grups no obligar a ningú a explicitar els resultats dels seus exercicis, això dependrà de la confiança que s’hagi establert entre els membres del grup i del moment personal de cadascú. El que sí comentem és el què han descoberts en fer l’exercici i que ha suposat per a ells i elles.

Ja per finalitzar, m’agrada reforçar la idea que la RODA de la VIDA una eina bàsica per emprar-la en les primeres sessions d’un porcés de coaching. Ja sigui en l’àmbit personal, educatiu  o grupal.


Un pensament sobre “La Roda de la Vida

  1. Retroenllaç: La Roda dels Estudis | Blog de Francesc Sedó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s